PIAGAM

LOGO

VISI

Menjadi pusat penyelidikan hadis dan pengukuhan akidah Ahli Sunnah Waljamaah di peringkat Nusantara dan Antarabangsa.

MISI

Bertekad mencapai kecemerlangan dalam penyelidikan, perkhidmatan serta pengajaran berteraskan al-Quran dan al-Sunnah

SLOGAN

Memartabatkan Sunnah, Memantapkan Akidah

MOTO

بلغوا عني ولو آية

“Sampaikanlah daripadaku walaupun hanya sepotong ayat”. (Hadis Riwayat al-Bukhari)

FALSAFAH

Kesepaduan antara ilmu, iman dan amal seiring dengan perkembangan teknologi menjadi dasar ke arah melahirkan insan yang bijaksana, bertakwa, berakhlak dan berketerampilan untuk mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat.

MATLAMAT

Menjadi pakar rujuk dalam bidang hadis dan akidah melalui penyelidikan, perkhidmatan dan pengajaran ke arah melahirkan generasi yang bijaksana, bertakwa, berakhlak dan berketerampilan bagi memenuhi keperluan ummah dan mendepani cabaran semasa.

OBJEKTIF INHAD

  1. Melaksanakan program akademik berorientasikan hadis dan akidah melalui kerjasama tenaga profesional secara formal dan tidak
  2. Melahirkan penyelidik yang mempunyai kepakaran dalam bidang hadis dan akidah serta mampu menyelesaikan permasalahan berkaitan.
  3. Menerbitkan hasil penyelidikan yang berkualiti sebagai solusi kepada isu semasa dan perkongsian kepada ummah.
  4. Menyediakan kemudahan ICT berkaitan hadis dan akidah melalui media massa, pembangunan aplikasi dan perkhidmatan atas talian.
  5. Memperkasakan pentadbiran dan pengurusan organisasi secara sistematik.Hakcipta Institut Kajian Hadis (INHAD) 2019©. Hakcipta Terpelihara.

Segala isi kandungan di dalam laman web ini adalah hak milik INHAD dan pemberi maklumatnya. Apa-apa bentuk penggunaan pihak lain termasuklah peniruan, pengubahsuaian, pengedaran dan penyiaran tanpa kebenaran pihak INHAD adalah salah di sisi undang-undang cyber.

PENAFIAN: INHAD tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada laman ini.