Hadis Puasa : Perkataan Dusta dan Pengamalannya Ketika Puasa

Pengajaran:

1. Hadis ini menegaskan terhadap setiap orang yang berpuasa untuk mengerjakan segala kewajipan dan menjauhi perkara yang dilarang. Misalnya mencela, menghina, berdusta, mengumpat, dsb.

2. Sekiranya umat Islam dapat mengerjakan semua amalan yang diperintahkan dengan penuh keimanan dan mengharap pahala daripadaNya, itu akan memudahkannya kelak untuk beristiqamah meneruskan amalan-amalan tersebut pada bulan-bulan lain.

3. Puasa dapat melatih seseorang menguasai nafsu dan berdisiplin dalam mengatur jiwanya. Hal ini bertujuan agar mereka mampu memimpin jiwa demi meraih kebahagiaan di dunia dan akhirat serta dapat menjauhi sifat-sifat yang keji.

4. Orang yang berpuasa, sekiranya dia menahan diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa seperti makan, minum dan syahwatnya, maka puasanya sah dan tidak batal walaupun dia telah mengerjakan perbuatan-perbuatan maksiat, seperti menipu dan meninggalkan solat. Akan tetapi, walaupun sah ibadat puasanya, tetapi puasa sebegini tidak akan diterima.

5. Hadis ini menunjukkan puasa yang disertai dengan pendustaan ditolak oleh Allah SWT, yang diterima ialah puasa yang selamat darinya.

6. Maksud ‘orang yang melakukan perkara itu tidak diberi pahala pada puasanya’ bahawa pahala puasa tidak boleh mengganti, berbanding dengan dosa berdusta dan apa yang disebut bersamanya, iaitu perkataan yang keji dan perbutan yang dilakukan oleh orang jahil.

7. Pensyariatan puasa bukanlah semata-mata lapar dan dahaga sahaja, bahkan mesti dikuti dengan mengalahkan nafsu syahwat. Jika tidak berlaku demikian Allah SWT tidak menerima puasanya.

8. Tujuan puasa pada asalnya adalah menahan diri dari segala perkara yang ditegah, tetapi itu sukar, maka Allah SWT memerintahkan untuk menahan diri dari yang membatalkan puasa, dan memberi peringatan kepada orang yang lalai supaya menahan diri dari perkara-perkara yang ditegah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*