Hadis Puasa : Keutamaan Berpuasa

PENGAJARAN:

1. Kedudukan orang yang berpuasa di sisi Allah SWT sangat tinggi darjatnya.

2. Orang yang berpuasa dengan niat ikhlas kerana Allah SWT , kemudian memelihara puasanya daripada amalan yang ditegah, mengharapkan keredaan dan ganjaran dariNya, maka Allah SWT akan membalasnya dengan menjauhkan dirinya dari azab api neraka.

3. Tujuan puasa adalah bagi yang utama ialah mendapatkan ketaqwaan dan beriman kepada Allah.

4. Orang yang bertaqwa sahaja yang mampu melakukan kewajipan puasa. Hanya ketaqwaan yang mampu menjaga puasa untuk tidak dirosakkan olek perkara maksiat dan sebagainya.

5. Puasa dapat mensucikan jiwa, mendisiplinkan diri dengan menahan kesabaran dan mengawal nafsu dari melakukan sesuatu perkara yang boleh membinasakan.

6. Syaitan merupakan musuh utama yang nyata bagi setiap orang yang beriman. Syaitan akan bertambah kuat sekiranya manusia suka menuruti hawa nafsu dan syahwat. Justeru, puasa merupakan senjata untuk melemahkan syaitan dengan mengurangkan nafsu makan, minum, dll. Begitu juga dan  perbuatan dan percakapan hendaklah dijaga dan berhati-hati ketika dalam keadaan berpuasa.

7. Ibadah puasa hanya akan menjadi sia-sia dan tiada mendapat ganjaran seandainya seseorang tidak menjaga hawa nafsunya, malahan hanya lapar dan dahaga.

8. Bau mulut orang yang berpuasa lebih wangi di sisi Allah SWT daripada wangian kasturi

9. Puasa melatih kesabaran. Justeru dianjuran mengatakan “Bahawasanya aku dalam keadaan berpuasa” apabila ada orang lain yang cuba memusuhi, memaki dan mencela.

10. Setiap kebaikan akan digandakan ganjarannya kecuali puasa, kerana ianya adalah milik Allah SWT, dan Dia sahaja akan memberi balasannya dengan balasan yang tidak terbilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *