Hadis Senyum 10 : 3 Pemuda

Terjemahan

Daripada [Zayd ibn Arqam] RA berkata: “Saya sedang duduk dengan Nabi SAW, lalu seorang lelaki datang dari Yaman, dan berkata: “Tiga lelaki dari penduduk Yaman datang kepada ‘Alī RA, mereka bertikai mengenai seorang kanak-kanak. Mereka telah mencampuri seorang wanita dalam satu tempoh sucinya. ‘Alī RA berkata kepada kedua orang daripada mereka: “Berikan anak ini kepada orang ini (orang ketiga) dengan kerelaan, tetapi kedua-dua mereka enggan dan menolak.” Kemudian ‘Alī RA berkata kepada kedua-dua mereka: “Berikan kanak-kanak itu kepada orang itu (orang ketiga) dengan rela, tetapi mereka enggan dan menolak.” Kemudian ‘Alī RA berkata kepada kedua-dua mereka: “Berikan kanak-kanak itu kepada orang itu (orang ketiga) dengan rela, tetapi mereka enggan dan menolak.” ‘Alī RA kemudian berkata: “Anda adalah rakan kongsi yang suka bertengkar. Saya akan membuang undi di antara kamu; dia yang mendapat undian, akan mengambil alih kanak-kanak itu, dan dia hendaklah membayar dua pertiga daripada diat untuk kedua-dua sahabatnya.” Beliau kemudian membuang undi di antara mereka, dan memberikan kanak-kanak itu kepada orang yang mendapat undian. Maka Rasulullah SAW pun ketawa sehingga nampak gigi geraham Baginda”.”

Pengajaran

1. Keistimewaan ‘Alī ibn Abī Ṭālib RA di sisi Rasulullah SAW. Selain sebagai menantu, ‘Alī ibn Abī Ṭālib RA sering dilantik sebagai panglima perang dan menjadi hakim walhal ketika itu masih belia.

2. Ijtihad yang dilakukan oleh ‘Alī ibn Abī Ṭālib RA menerusi undian diiktiraf oleh Rasulullah SAW. Pada masa yang sama menunjukkan ketinggian dan kematangan ilmu yang dimiliki oleh ‘Alī ibn Abī Ṭālib RA.

3. Perzinaan adalah haram dalam Islam. Walau bagaimanapun, isu ini akan terus ada sepanjang zaman, menerusi bentuk dan jenis kaedah yang pelbagai. Perzinaan yang dilakukan di khalayak ramai, kes hamil luar nikah, pengguguran/pembuangan bayi, bahkan kanak-kanak yang menjadi mangsa seksual seolah-olah tidak menemui titik noktah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *