Hadis Senyum 6 : Kuda

Terjemahan

Daripada [Jarīr] dia berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah menghalangiku semenjak aku memeluk Islam dan tidaklah dia melihatku kecuali tersenyum. Aku telah mengadukan kepadanya bahawa aku tidak stabil  jika berada di atas kuda, maka Baginda menepukkan tangannya ke dadaku sambil berdoa: “Ya Allah, kukuhkan dia dan jadikanlah dia petunjuk lagi diberi petunjuk”.”

Pengajaran

1. Rasulullah SAW adalah individu yang murah senyum.

2. Tersenyum kepada rakan merupakan cara paling mudah untuk meraih keredaan dan menghilangkan semua kebencian dan kedengkian yang ada di dalam hatinya. Senyuman merupakan salah satu cara mudah untuk mempererat hubungan tali persaudaraan.

3. Setiap senyuman dinilai sebagai sedekah kepada saudara kita. Meskipun dinilai sedekah, namun senyuman juga boleh mendatangkan dosa, iaitu jika tersenyum pada masa dan orang yang tidak sepatutnya. Contohnya tersenyum semasa menunaikan ibadah solat atau tersenyum kepada yang bukan mahram.

4. Rasulullah SAW sentiasa mendoakan kebaikan ke atas para sahabatnya. Akhlak sebegini menjadi ikutan para sahabat yang mencintai Baginda tanpa berbelah bagi.

5. Antara Sunnah yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW dalam mendidik atau melatih seseorang dengan apa jua kemahiran adalah dengan cara menepukkan tangan ke dada pelatih sambil berdoa:

اللَّهُمَّ ثَبِّتْهُ وَاجْعَلْهُ هَادِيًا مَهْدِيًّا

 Ya Allah, kukuhkan dia dan jadikanlah dia petunjuk lagi diberi petunjuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *